marjakrons

Gayteatteri vahvoilla

  • Gaypojat asialla. Kuva Ingemar Raukola
    Gaypojat asialla. Kuva Ingemar Raukola

 

Gayteatteri rulettaa. Olin menossa katsomaan Helsingin Gayteatterin uutuutta, puolalaisen  Michal  Witkovskin Hutsulaa.

Piti tehdä vähän kotiläksyjä, joten tilasin kirjan kirjastosta ja yritin syventyä siihen. Ei kolahtanut.

Onneksi teatterissa kävi toisin. Esitetty näytelmä on kirjaa paljon nuorempi ja perustuu vastikään Göteborgissa menestyneeseen versioon.

 

Witkowski kertoo vuodesta 2003, mutta esiintyjät palaavat vanhoihin Puolan kommunismin aikoihin, jolloin seksinnälkäisiä venäläisiä miehittäjä maasta löytyi kymmeniä tuhansia.

Mutta sitten tuli demokratia, joka muutti kaiken, niin Puolassa kuin Puolan homoyhteisössäkin. Asiasta riittää niin huumoria kuin tragediaa juonta sen enempää paljastamatta.

 

Esityksen on ohjannut napakasti Minna Kivelä, joka oli saanut koko tiimin sielujen sisäiset näkemykset soimaan. Teatterilaisten sitoutuneisuus on todella suuri.

 

Kaikki esiintyjät ovat Gayteatterin vakiokaartia, siis harrastajia. Ja hyviä harrastajia. Ihan suu auki piti seurata pääosassa esiintyvän Pasi Risbergin Patriciaa, jonka muistoissa vanha ja uusi Puola törmäävät. Esiintyjiä on lähes 20 ja monella on vielä usea rooli, joten ohjaajalla on onllut tekemist..

 

Teatteri-iltananani televisiossa esitettiin Brokeback Mountain, joten ei ihme, jos esittää kysymyksen, että miksi gay-näytelmään tarvitaan gay-esittäjät? Yhtä hyvinhän tämä näytelmä sopisi vaikka Kaupunginteatterin Areenaan tai Kansallisteatterin Omapohjaan. Mutta selitys löytyykin Gayteatterin arvoista: se on teatteri, joka uskaltaa sohaista ampiaispesää ja ottaa riskejä, vaikka käpälään tulisikin, teatteri, johon voi tulla esiintymään tai katsojaksi juuri sellaisena kuin on. Eli sillä on tilaus vielä tämänkin päivän teatterimaailmassa. Tosin ja jumalan kiitos, juuri näiden gay-aktivistien ansiosta yhä vähemmän. Ensi-iltapäivän uutisista sai lukea, miten esimerkiksi Conchita Wurst tuli mieluummin ulos HIV-kaapista kuin antoi entisen seksikumppaninsa kiristää itseään. Hyvä, Conchita!

 

Eli Gayteatteri on kymmenvuotisen historiansa aikana tehnyt osaltaan hyvää työtä paitsi harrastajateatterina, myös mielipidevaikuttajana. On saatu uudistettua lainsäädäntö, mutta myös suuren yleisön arvoja ja asenteita.

Kannattaa käydä vaikka tarkistamassa omaa heteronormatiivista ajatteluaan, sillä Hutsulaa esitetään Herkules Gay Nightclubissa vielä kymmenen kertaa huhti-toukokuun vaihteessa. Aika ei tule pitkäksi, oli seksuaalinen suuntaus mikä tahansa. Menkäätte ajoissa, että saatte katsomon sivuilta korkeammalla sijaitsevan sohvapaikan. Kyllä diskon tasalattialtakin näkee ja kuulee, mutta aitio on aina aitio.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Minä tykkäsin Hutsulasta, siis siitä romaanista. Brokeback Mountain on myös hyvä novelli ja elokuva, joskin sovinnaisempi: näitä surullisesti päättyviä homotarinoita on jo niin paljon. Iloisempi, roisimpi ja rempseämpi meininki on riemastuttavaa vaihtelua uhritarinoille.

Tämän blogin suosituimmat