marjakrons

PELASTAKAA MUMMOT Fine Diningilta

  • Jamien hampurilainen, hyvä ja ravitseva. Kaloreita siinä 800?
    Jamien hampurilainen, hyvä ja ravitseva. Kaloreita siinä 800?

Fine Dining on out, Vain Dining in.

Kirjavaan elämänharhailuuni liittyy 1990-luku päätoimittajana Suomen johtavassa ruoka-alan ammattilehdessä johon tulosvastuullisena pomona sovin yhtä hyvin kuin suolakurkku suklaalevylle. Mutta ihan vakavissani olin, opiskelin suurtalouskokin teoriatutkinnonkin puhuakseni lukijoideni kanssa samaa kieltä.

Tuli  tutuiksi tastingit ja Fine Dining, siis se, missä lautasella on vähän ja laskussa paljon. Naurua sai pidätellä, kun seurasi, miten rotissööriveljet, siviilissä lääkäreitä, juristeja ja toimareita, haudanvakavina kantoivat huumaavasti tuoksuvaa, vartaassa kypsennettyä sikavainaata lavetilla iltapukuisen juhlakansan mässytettäväksi.  Ja tuli tutuksi Etelä-Afrikassa järjestetyt huippurikkaiden ”Chefs Against Hunger” –pidot, jossa maailman (tai ainakin Afrikan)  rikkaimmilta kerättiin rahaa herkuttelemalla kivenheiton (tai no, ehkä kymmenen kilometrin)  päässä aaltopeltikylistä. Just just.

Kyllä nyt ilahduttaa, kun tämä tähtiravintola-ajattelu on so yesterday. Michelin-tasoisen ruuan valmistamisessa kun tulee niin paljon hävikkiä, että yhden annoksen tähteillä eläisi hyvin pieni perhe. Niinpä keskipolven suomalaisista huippukokeista on tullut teollisuuden ja keskusliikkeiden mannekiineja. Jippii, Fine Dining on nyt Vain Dining!  Viimeksi siitä nautimme Tukholmassa, jossa Hotelli Anglaisin yhteyteen on avattu Jamie Oliverin italialaisravintola. Annokset ovat tuhteja, hiillosruokien karsinogeeneista viis, kun vihreää on lautasella reilusti.

Hampurilainen lisukkeineen on salonkikelpoinen suomalaisessakin ravintolassa. Mutta paras on Jamien versio nokisine funkyperunoineen. Hinnat kestävät vertailun, tarjoilu on ripeää, lautasliinat ovat kankaiset ja vessanpytyissäkin on Jamien logo.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.