marjakrons

TAHTONAINEN

  • Ohjelman kans kertoo puvustuksesta oikeastaan kaiken lukuunottamatta Virpin kaunista kamelinkarvaulsteria
    Ohjelman kans kertoo puvustuksesta oikeastaan kaiken lukuunottamatta Virpin kaunista kamelinkarvaulsteria

Hiihto on ihanaa. Voisin katsella sitä monta tuntia. Nyt kaksi ja puoli, kun tahtonainen Aikku/Sanna-Jude Hyde lykkii lavalla.

Sini Pesonen on ohjannut Helsingin kaupunginteatterin pienelle näyttämölle Aina Bergrothin kirjoittaman näytelmän TAHTO. Se kattaa mestarihiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen (Sanna-June Hyde) elämästä lähes kronologisesti ensimmäiset neljäkymmentä vuotta. Pohjana on Pekka Holopaisen samanniminen kirja, joka sekin aiheutti paljon puheita.

Yksilölajeissa solidaarisuus ja porukan reilu meininki on luonnollsesti katkolla, kun "paras kaveri" olisi päihitettävä. Niinpä ohjaaja on oivallisesti rakentanut jännitteen Virpi Kuitusen (Linda Ziliacuksen) ja Aikun välille. Molemat ylittävät itsensä ja roolinsa. Ja muukin ensemble oli loistoluokkaa:  MIkko Virtanen/Tatu Mönttinen,  Vappu Nalbantoglu ja valmentaja Jamppa Riskiä esittävä Rauno Ahonen sekä monessa roolissa esiintynyt muuntautumiskykyinen Santeri Kinnunen.

En ole lukenut Holopaisen Tahtoa, joten on vaikea sijoittaa Andre Agassia näytelmään. Agassini toki fanina luin ja yhteinen nimittäjä lienee Andren ja Aikun kunninahimoinen isä.

Mutta mikä tämä näytelmä oikeastaan on? Farssi? Kahden naisen kreikkalainen tragedia? Suomi nousuun -kuvakertomus suksien päällä? Ihastuttava potpourri kuitenkin. Ei Aikku pahis ole, vaan kunnianhimoinen ja sisukas kuten suomalainen nainen parhaimillaan.

William Ilesin valosuunnittelu toimi, musiikki ja äänisunnittelu istuivat, tosin lumisadetta kuvaavat hapsuverhot heiluivat turhankin paljon.

On onniteltava ohjaajaa ja kirjailijaa, jotka ovat keksineet kääntää  melko totisen Aino-Kaisasta kertovan näytelmän hupailuksi ja meidän ei-harrastajien silmissä tragikomediaksi. Diskotanssit katkaisivat hyvin paatoksen vaikka Agassin ja Aikun TTK-pätkä meni minulta ulalle. Jos Aikku pustosikin ekana, oli se varmaan ihan vaan Agassin syytä.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.