marjakrons

Koko Coco tunnissa

Koko Coco tunnissa

 

Coco Chanelista voi olla monta mieltä. Riippuu siitä, kenen tekemän elämänkerran sattuu lukaisemaan tai kenen ohjaaman/käsikirjoittaman elokuvan tulee nähneeksi.

Madamen tie Tuhkimosta tähtiin, lastenkodista katujen kautta ompelimoon, hattumaakariksi  ja muotikuningattareksi on kuitenkin totta ja aika monelle tuttu.

Norjalainen koreografi Jo Strömgren ja hollantilainen nukketeatteritaiteilija Ulrike Quade ovat tehneet mahdottomasta mahdottoman eli tuoneet pantomiiminomaisen tanssiteoksen Cocosta näyttämölle. Coco on mainio nukke, enemmän kuin Coco itse. Esiintyjinä ovat Celiné Mathieu, Marjolein Vogels ja Ilija Surla. Nuket ovat ohjaajan käsialaa.

Jos tosiaan tuntee vähääkään Cocon historiaa, esitystä seuraa henkeä pidättellen. Nukettajien osuus unohtuu ja lavalla on vain itse Coco, kaita nukke hattu harvenevilla hiuksillaan ja ikuinen savuke huulillaan..

Tunnissa selviää, miten Coco raivasi tiensä englantilaisen aristokratian piiriin, mannermaisten taiteilijoiden , kuten Cocteau ja Stravinski, ystävyyteen, mutta osasi myös kumartaa vallanpitäjiä ja ystävystyi natsien kanssa. Sotamuistojen unohtuessa Coco Chanel palasi takaisin Pariisiin, ja hänestä tuli liituraitahousupuvun, Chanel-kävelypukujen ja kultaisten kaulariipusten massiivinen mentori – tietysti sen, että nainenkin voi pukeutua mukavasti menettämättä tyyliään.

Nukkea, tanssia ja pantomiimia yhdistävä esitys oli tehty huolella. Sääli, ettemme voi toistaiseksi nähdä sitä useammmin, kun viime viikon kerrat Espoon Louhi-Salissa. Mutta hatunnosto Espoon Kaupunginteatterille, josta on vähitellen tulossa oikeasti laadukas kansainvälinen näyttämö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat