marjakrons

Terveissi Naantalist

  • Naantalis on niipal katottava, ettei yksi päivä riittäis. Uutttuuksi ovat kesäteatterin sketsikavalkadi ja hurmaava Casa Haartman. En tiärä kenen luval kuva Armonlaakson, Vallis Gratiae, vaakunast julkkaista, muta tosa se nyt on.
    Naantalis on niipal katottava, ettei yksi päivä riittäis. Uutttuuksi ovat kesäteatterin sketsikavalkadi ja hurmaava Casa Haartman. En tiärä kenen luval kuva Armonlaakson, Vallis Gratiae, vaakunast julkkaista, muta tosa se nyt on.

Terveissi Naantalist. Ei siäl kyl ain aurinko paista, mut Merimaskun mansikat on isoi ja makkioi ja sen paremppa uutta perunaa ei kyl saa kuin Iskolan itseottolaarist.

----

Ja teatteriin piti tietysti Naantalissa mennä. Turun Kaupunginteatteri ja EMMA-teatteri esittävät Muumimaailman keskellä sydämenlävistävää treffikomediaa Love me Tinder. Se on Minna Koskelan, Petja Lähteen ja Satu Rasilan yhdessä kirjoittama hupailunäytelmä rakkaudesta, pariutumisesta, erosta ja uusista yrityksistä löytää Se Ainoa Oikea. Ehkä sen on tarkoitus olla farssi, satiiri tai komedia, mutta ainakin se toimi hyvin stand up -tyylisenä sketsikavalkadina, ohjaajana Mika Eirtovaara. Jani Uljaan lavastus on nokkela, Tiina Valkaman puvut pelittivät hyvin.

Yli miljoonan sinkun Suomeen sketsikavalkadi sopiikin hyvin. Esitystahti on tiukka niin ettei katsomossa ehdi tulla ikävä, vaikkei mitään uutta näkisikään. Vain neljän esiintyjän (Miska Kaukonen, Maruska Verona, Jarkko Pajunen ja Rinna Paatso) voimin näyttämöllä nähdään liki sata matti- ja maijameikäläistä lemmenpuuhissa. Eli näyttelijät ovat tiukoilla vaihdoissa peruukeista ja puvuista toisiin. Hyvin menee, katsojalle ei jää myöskään epäselväksi, miten pintakoreaa menoa pariutuminen oikeastaan on, oltiin missä iässä tahansa.

Jos jotain pitäisi arvioida uudelleen tai kyseenalaistaa, on se lopun Kim- ja Trump- vuoropuheluhäät. Parimetrinen Kim ja häntä kainaloon ulottuva Trump ovat jotenkin noloa katsottavaa, joskin antoisaa tietysti, että sketsipläjäykseen saatiin myös gay-näkökulma. Sukupuoliroolien sekoittaminen olisikin saattanut sekoittaa pakkaa liikaa: nyt pysyttiin turvallisilla suuren yleisön naurun vesillä.

-----------------
 

Naantalissa on tänä kesänä yleisölle avattu todellinen helmi, taiteilijakoti Casa Haartman, joka oli vuoteen 1969 asti Axel ja Hedvig Haartmanin kulttuurikoti. Axel oli kuvataiteilija, lehtimies ja kirjailija (1877-1969), joka vuonna 1923 nimitettiin Turun Taidemuseon intendentiksi. Silloin valmistui myös Erik Bryggmanin suunnittelema huvila keskelle parasta Naantalia, lähelle kirkkoa ja silloista kylpyläaluetta. Pariskunnan kuoltua taloa, jota he pitivät Axelin parhaimpana taideteoksena, piti yllä Hedvigs Minne -yhdistys, mutta niukoin varoin. Viime vuonna Casa Haartman siirtyi onneksi Åbo Akademin Säätiön omistukseen ja suurin osa kirjastoista, taidekokoelmista ja sisustuksesta on ennallaan kuin Haartmanit itse olisivat pistäytyneet välillä Kaivohuoneelle päiväkahville.

Bryggman sai talolle ja sen rehevälle puutarhalle inspiraation italialaisesta huvila-arkkitehtuurista. Nyt Casa Haartmaniin pääsee kesäaikana rajoitetusti tasatunnein oppaan johdolla. Ihastuttavan taloelämyksen pilaa vain sisäosien huono valaistus. Oppaalla toki oli apunaan 1950-luvusta kertova litteä, peltikuorinen taskulamppu – liekö sekin Haartmanien peruja. Sisään pääsee kesäkuukausina opastettavaksi tasatunnein. Valokuvata saa ilman salamaa. Museokortti kelpaa. Suosittelen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Sanos toi noi rauman giäl:

"San snää mnuu snuuks, snuuks mnääki snuu sano."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Meripoikki meit varjelkkon daevas ...

Ari Ohvo

Vie terveiset Turun Pallivahaan!

Tämän blogin suosituimmat