marjakrons

Valta sekoittaa ihmismielen

  • Käenpesän vahvat miehet: Tommi Eronen ja Robin Svartström.
    Käenpesän vahvat miehet: Tommi Eronen ja Robin Svartström.

Valtaa ei anneta, se otetaan. Vanha viisaus tulee  mieleen Suomenlinnassa, jossa Ryhmäteatteri esittää tänä kesänä Ken Keseyn klassikon Yksi lensi yli käenpesän, nyt siis näyttämöllä. Kirja ilmestyi jo 1962, ja  näytelmä 1963. Näytelmää tosin esitettiin vain viisi kuukautta, koska sen huumoria pidettiin mielisairaiden pilkkaamisena. (Romaaninsakin Kesey oli kirjoittanyt LSD:n vaikutuksen alaisena ja tutkinut mielisairaalaa perin pohjin.)

Näytelmästä innostui kuitenkin tuottaja-näyttelijä Kirk Douglas, joka kymmenen vuoden kuluttua antoi oikeudet pojalleen Michael Douglasille. Menestystarina oli valmis vuonna 1975: Milos Formanin ohjaama elokuva sai viisi Oscaria ja tuotti 112 miljoonaa dollaria.

Suomenlinnan esitys on hauska. Ja toisaalta kovin surullinen. Pohjimmiltaan kysymys on vallasta, sen käytöstä ja sen jaosta. Heikoimmat ovat aina niitä sorrettuja. joita potkitaan päähän.

Käenpesän on ohjannut Juha Kukkonen, joka teki sen, minkä voi. Nythän ollaan yhdessä potilashuoneessa, jonka Janne Siltavuori on lasvastanut perinteikkäästi. Keskeisissä rooleissa nähdään Minna Suuronen (ylihoitaja Ratched) ja Robin Svartström (McMurphy). Suuronen kiljuu läpi näytelmän peruukki tutisten, Svartström taas kopioi elokuvan Jack Nicholsonia ja tekee sen tavattoman hyvin.

Naisnäkökulmankin Kukkonen on muistanut, sillä sekaosastolla on myös naisia. Ihmelteltävän hyvin esitys on istutettu tähän päivään, vaikka käsikirjoitus on yli 50 vuoden takaa. No sen verran oikaistakoon, että sähköshokkeja ei enää anneta ilman sedaatiota.

Mukava, että kesäteatteriohjelmistoon on kerrankin otettu vakavaa, traagista ainesta. Kyllä farsseja riittää tänä kesänä joka niemen notkoon ja saarelmaan. Paitsi jos halutaan käsitellä vuotta 1918… Ja sitähän tietysti myös käsitellään.

Koko Kukkosen kokoama ensemble istui hyvin yhteen: Robert Kock intiaanipäällikkönä, Tiia Louste suurenmoisessa roolissa mielisairaalaan päätyneenä professorina. Samanlaista osuvaa työtä tekevät Mikko Penttilä, Amira Khaliffa, Wanda Dubiel, Jutta Järvinen, Alex Anton, Samuli Niittymäki ja tällä kertaa metsäläinen kuin Putkinotkosta lainattuna, upea Tommi Eronen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija