marjakrons

Putkinotko on Tommi Erosen monologin juhlaa

  • Tommi Erosesta on moneksi. Kuva Marko Mäkinen.
    Tommi Erosesta on moneksi. Kuva Marko Mäkinen.

Pääsin vasta nyt katsomaan Teatteri Jurkassa monologina esitettävää Joel Lehtosen Putkinotkon, jota media on ylistänyt pitkin kevättä.

Eikä turhaan.Tommi Eronen tekee miehen työn esiintyessään milloin kirjakauppias Aapeli Muttisena, milloin laiskanlaisena Juutas Käkriäisenä tai hänen Rosina-vaimonaan. Juutaksen ja Rosinan kymmenestä lapsesta on muutama saatu mahtumaan mukaan puolitoistatuntiseen näytelmään.

Kaikki tapahtuu yhdessä päivässä, kun Muttinen tulee huvilalleen lomailemaan ja löytää Juutaksen pitämät paikat huonossa kunnossa. Kontrahtiahan siinä pitää tosiaan uusiksi miettiä.

Eronen tekee yksinään tarkasti piirretyt hahmot, eikä katsojan ole vaikea päästä asioista perille, vaikkei olisi kirjaa alun perin lukenutkaan. Sitä paitsi ohjaaja Tuomo Rämö on onnekkaasti heittänyt yli laidan vähämerkityksellisimpiä henkilöhahmoja. Samalla Rämö on saanut Erosen tuomaan esiin herrasväen ja vuokratilallisen jännitteen, joka vielä vähän ennen sisällissotaa varmasti eli voimallisena.

Enimmäkseen Putkinotko oli hauskaa katsottavaa, niin kuin nyt kansankomediat tuppaavat olemaan. Mutta myös liikuttavaa: lopussa puhutaan tuhkasta Bret Easton Ellisin suulla. Tuli tippa silmään.   

Putkinotkon viimeinen esitys on 24.5. Sääliksi käy vain se, ettei teatterilla ole voimia tehdä parempia käsiohjelmia. Ehkä teatterissa luotetaan siihen, että kyllä katsoja sitten googlaa nämä Lehtoset ja Muttiset ja heidän erityisen aikakautensa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat