marjakrons

Korjaamo ja Varasto samalla asialla

  • Jukka-Pekka Palo ja Seppo Pääkkönen, lyömättömät kaverit Kansallisteatterissa.
    Jukka-Pekka Palo ja Seppo Pääkkönen, lyömättömät kaverit Kansallisteatterissa.

Korjaamo-näytelmä  ja Varasto -elokuva puhuvat samasta asiasta.

Kävin hetki alkukeväästä katsomassa tuoreen Taru Mäkelän elokuvan Varasto 2, joka osapuilleen kertoi siitä, mitä Varasto 1:n jälkeen on tapahtunut päähenkilöiden elämässä ja yhteiskunnassa. Entisestä vauvasta oli tullut murkku ja työelämän pelisäännöt olivat menneet uusiksi.

Varasto 2 sai melko tylyn vastaanoton kriitikoilta ja sitä syytettiin mm. sketsikokoelmaksi. Mikä vikaa siinä sitten on, mitähän Chaplin, Buster Keaton tai Ohukainen ja Paksukainen aikoinaan sitten tekivät?

Varasto 2 oli hauska leffa, jossa sai nauraa, duunaria tai naisia ei alirvioida ja juonessa oli tarpeeksi äkkivääriä yllätyksiä. Juonta paljastamatta voi sanoa, että elokuvan kaksikymmentä viimeistä minuuttia olivat yhtä loisteliasta slapstickiä, josta tosiaan jäi hyvä mieli. Kari-Pekka Toivonen,  Aku Hirviniemi, Minttu Mustakallio, Esko Salminen, Hannele Lauri  ja Vesa Vierikko ovat nimiä, jotka osaavat tuottaa iloa katsojalle.

Ja käsikirjoituksen sanoma on vakava näinä aktiivimalliaikoina: köyhä saa olla, mutta ei keinoton. Vaikka elokuva ei mikään arvostelumenestys ollut, on kansa ottanut sen omakseen ja katsojia on parissa kuukaudessa ollut jo lähes 100.000. Ei huono suomalaiselle elokuvalle.

--------

Nyt samaan aihepiiriin, kenties astetta vakavammin on porautunut Suomen Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho , joka esimieskiireiltään on ehtinyt tehdä myös näytelmän Omapohjaan. Korjaamo puhuu samasta asiasta kuin Varasto. Sitä on kutsuttu taistelukomediaksi omanarvontunteen puolesta ja hilpeänhauskaksi näytelmäksi vanhan liiton miehistä muuttuvassa maailmassa.

Jallulla (Jukka-Pekka Palo) on vanhan ajan autokorjaamo pikkukaupungissa, joka nyt on ajautunut rahoituskiriisiin autoteollisuuden kehityksen takia. Jallu on ottanut töihin kaverinsa Olan (Seppo Pääkkönen), virkavirheestä lomautetun rehtorin, joka keksii valjastaa somen avuksi myyntityöhön. Ja hups, pihalla onkin jo asiakasjonoa. Katsojalle jää arvoitukseksi, miksi yhtäkkiä menestykseen noussut korjaamo kuitenkin suljetaan. No, jotenkin se näytelmä aina täytyy lopettaa ja onhan miesten kesken melkoista kädenvääntöäkin.

Kellarimainen teatterisali, oikeoppinen Kati Lukan lavastus ja huippuesiintyjät tekevät kokemuksen, jonka siirtymisestä ensi syksynä isomman talon puolelle voi vain iloita. Tämän kevään esitykset kun kuulemma ovat loppuunmyytyjä. Esityksessä kuullaan myös vanhan liiton miesten musiikkia, kuten Springsteeniä, Joplinia, Iggy Popia ja Johnny Cashia, mutta valitettavasti vai liian vähän ja hiljaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kiitos mielenkiintoisista arvioista.

Helsingin kokoisessa kaupungissa on esittävän taiteen tarjontaa ja taidenäyttelyjä niin runsaasti, että jokus hirvittää, kun lukee Minne mennä -palstoja. Toisinaan oikein hienon esityksen nähtyään harmittaa, että sitä ei ole lainkaan noteerattu ns. valtamediassa. Näin hiljattain sellaisen esityksen. Se oli Gaetano Donizettin oopperan "Rita" ensiesitys Suomessa - Sörkassä pommisuojassa. Olen vielä ajatellut palata tuohon esitykseen toivoen, että se näytettäisiin jossakin muuallakin. Tuo tuotanto todellakin ansaitsisi sen.

Tämän blogin suosituimmat