marjakrons

Nauruterapiaa Arena-teatterissa

  • Moniosaajat Pertti Sveholm ja Jonna Järnefelt valittavat myös farssissa.
    Moniosaajat Pertti Sveholm ja Jonna Järnefelt valittavat myös farssissa.

Miksi farssi saa aina korkeintaan kolme tähteä? Kokevatko kriitikot sen jotenkin vähäpätöisemmäksi teatterinlajiksi?

  • Kritiikki on taiteen häiriötekijä, sanoo kirjailija-toimittaja Minna Lindgren tuoreessa Image-lehdessä (1/2018) jossa nykyiset ja entiset kriitikot kritisoivat kritiikkiä ja kriitikkoja.

Lausahdus tuli mieleen, kun tutustuin Helsingin kaupunginteatterin uutuuteen, Arena-näyttämöllä esitettävään Marc Camolettin farssiin Älä pukeudu päivälliselle. Sitä on esitetty vuodesta 1985 eri puolilla maailmaa, Tampereellakin 1993. Hyvä farssi vetää aina, vaikka lavastus (Alisha Davidov, myös puvut) on se tuttu: keskellä olohuoneen sohva ja ympärillä paljon ovia, joita sopii paukutella. Väärinkäsityksiä ja hupaisia kommelluksia riittää ja näyttelijät (Pertti Sveholm, Jonna Järnefelt, Pekka Strang, Katja Küttner, Sanna-June Hyde ja Joachim Wigelius) ovat suomalaisen farssinteon ykkösketjua. Ohjaus (Jaakko Saariluoma) takaa, että tahti pysyy naurunvarmana ja napakkana. Saariluoma on armoitettu koomikkojen ohjaaja. Viiime kesältä jäi mieleen Heinolassa esitetty hieno tragikoominen Vadelmavenepakolainen jonka paikallislehden kriitikko tosin lyttäsi ennakkonäytöksen jälkeen. Ei varmaan silloin ollut kiva olla Saariluomana, kun mies tekee kaikkiaan hyvää työtä.

Mutta eihän farssille nyt toki voi viittä tähteä antaa, vaikka esimerkiksi Pekka Strang ylsi lähellä loppukohtausta sikahurjaan, ainakin kuuden tähden monologiin. Kyllä me nauroimme niin.Siis neljä tähteä antaisin kyllä. Se viides tipahtaa pois korkeintaan kaikille farsseille ominaisten tavanomaisuuksien ansiosta, siis niitten ovikellorämpytysten ja portaita juoksun takia. Mutta ai niin, nehän kuuluvat farssiin.

Kysymys on myös vakavasta asiasta eli nauruterapiasta. Nauru ei vain pidennä ikää, vaan myös auttaa tutkijoiden mukaan kadottamaan ongelmia.Nauru kohentaa jaksamista ja antaa virtaa, laskee stressitasoja ja parantaa verenkiertoa. Kahden minuutin röhönaurun sanotaan vastaavan 40 minuutin rentoutumista. Ja 20 sekunnin nauru vastaa kolmen minuutin hölkkää. Tekonaurua vai aitoa riemua – ihan sama. Turha siis maksaa satasia naurujoogakurssista, kun voi kympeillä ostaa teatterilipun ja nauraa vielä kotimatkallakin. (Tosin olen osittain kotoisin Turusta, jossa yksin naurava helposti neuvottaisiin Kupittaan suuntaan.)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset