marjakrons

Määki Turus 7 - Seisemän veljestä ja WAM

  • Lauri Maijala, tuore Helsingin Kaupunginteatterin ohjaaja. Kuva HKT Ja teki niinpal mainion Setisemän veljestä Turkku, Kaupungintiatteriin.
    Lauri Maijala, tuore Helsingin Kaupunginteatterin ohjaaja. Kuva HKT Ja teki niinpal mainion Setisemän veljestä Turkku, Kaupungintiatteriin.

Seitsemän veljestä on nyt saatu Turkuun.

Mahtoiko pelottaa tai sormia syyhyttää Lauri Maijalaa, kun vuosi sitten pestattiin Turun Kaupunginteatteriin ohjaamaan ja dramatisoimaan Seitsemän veljestä? Meinaan vaan, että Ritva ja Kalle Holmbergin mainetta on aika tarpeetonta panna paremmaksi.

Se tuskin Maijalan tarkoitus on ollutkaan, onhan hän voinut seurata 45 vuoden takaista esitystä filmiltä vaikka kuinka moneen kertaan. Ehkä siksi niin monet näyttelijät muistuttivatkin edellisiä esikuviaan? Joonas Saartamo oli ponteva adhd-Jussi, jonka muistaa hyvin äidinkielentunneilta, elokuvista ja ympäri maata esitetyistä eritasoisista versioista.

Maijala on rakentanut huiman leikin, jossa kuitenkin on myös synkkä puolensa. Veljekset hapuilevat kohti aikuisuutta ja kiitos,kiitos, käyttävät Kiven kieltä! Pitäisiköhän nuoremmille katsojille – joille tämä teos voi olla välttämätöntä pakkokatsottavaa – järjestää joka suppea Kivi-nykysuomi -sanakirja? Vasta kolmekymmentä vuotta sitten junan tuomana helsinkiläisenä en oikein vieläkään täällä näitten slangia ymmärrän niin miten sitten koululainen Kiven ihanaa kieltä?

Koko näyttelijäkaarti (Joonas Saartamo, Olli Rahkonen, Pyry Äikää, Markus Järvenpää, Joel Mäkinen, Jonas Saari, Paavo, Kinnunen, Petri Rajana ja Ulla Koivuranta) oli luonnollisesti Suomen parhaat Veljekset. Ihastuttavaa oli myös kaikista veljeksistä pursuava nuoruus, joka puvuilla ja lavastuksella (Tuomas Lampinen, Janne Vasama) ja naamioinnilla sekä nykynäyttelijöiden mielettömällä kehollisella osaamisella saatiin aikaan. Persoonallisuudet saavat parhaiten erilaiset kasvonsa toisen näytöksen kapakkakohtauksessa. Ja lopussahan kiitos seisoo, miehiähän heistä tulee tässäkin versiossa.

Selvääkin se, että myös yleisö oli haltioissaan näkemästään. Turun parastahan kermaa siellä oli ihastelemassa enkä sattunut naulakolla kuulemaan yhtä poikkipuolista sanaa. Erilaiseksi korkeintaan nimittivät.

 

-----

Ja kun Turus kerran oltti, niin oli mun pakko käyrä teatterin naapuris, Wäinö Aaltosen museossa kattomas uutta Näyttelyä KEHON KUVA. Täsä näyttelys kootaan yhteen nykytaiteen teoksia, joiss tarkastella kulttuuris essintyvi kehon rajoja ja intenssiteetti. Nyt esil on videoteoksi, installaatioit, valokuvi sekä ääni- ja tanssiteoksi. Artor Jesus Inkerö, Essi Kausalainen, Reijo Meriläinen, Siniu Palkki, Jani Ruscica, Aurora ReinhardIiu Susiraja, Niina Tervo, Masi Tiitta, Anna Torkkel ja Salla Tykkä kyl kannatta pistänämä nimet miäle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat