*

marjakrons

Lahden Pohjantähti uudella tavalla

  • Elina ja Akseli, Liisa Loponen ja Tapani Kalliomäki, saavat toisensa.
    Elina ja Akseli, Liisa Loponen ja Tapani Kalliomäki, saavat toisensa.

Kun kerran kesälahtelaisia ollaan, oli pakko mennä katsomaan Lahden Kaupunginteatteriin Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -näytelmän ykkösosaa Kuu on torpparin aurinko.

Mukaani maanittelin huonetoverin, joka sattuu olemaan Edvin Laineen kummipoika – eli häntä nämä uudemmat Pohjantähdet ja Tuntemattomat eivät yleensä puhuttele. Nyt kyllä puhutteli, huonetoveri oli ihastuksesta lääpällään jo väliajalla.

Kaiken kruunaa se, ettei tämä ole sen tavanomainen teattereissa, valkokankaalla ja televisiossa nähty Pohjantähti. Rekvisiitaksi on riittänyt rivi eriparisia talonpoikaistuoleja, kaksi pistolapiota ja muutama heinäkasa. Raakalautanäyttämö toimi esteettömästi ja antoi tilaa todella hienolle tanssiteatterille, kiitos koreografi Panu Varstalan. Liekö käyttänyt keppiä vai porkkanaa, kun koko teatterin henkilökunta oli saatu liikkeelle yhtä jalkaa mieleenpainuvasti. Jokaisella liikkeellä on syvempi merkitys, joka myötäilee Linnan tekstiä niin että päätä huimasi. Koko 22-henkinen ensemble on sisäistänyt esityksen syvästi.

Esityksen on sanatarkasti dramatisoinut Ari-Pekka Lahti ja ohjannut Juha Malmivaara. Musiikin oli suunnitellut ja osaksi säveltänytkin Hannu Kella. Työväenlaulujen klassikot olivat tietysti mukana, ja mikä Lahteen nyt parhaiten sopisikaan, kyllä siellä vielä muistot Hennalan vankileiristä ja Fellmanin pellosta elävät. Ja jos nuoremmat eivät muistaisi, kannattaa koluta läpi hyvin tehty käsiohjelma ja muistaa, että sisällissodan sekasorrosta ja kahtia jakautuneesta kansasta on vasta sata vuotta.

Lahden Pohjantähteä on sanottu etukäteen teatterin suursatsaukseksi, ja sitä se totisesti on. Seuraavan osan einsi-ilta on jo 15.11. Luvassa on myös näytäntöpäiviä, jolloin sekä ykkösosan että kakkososan voi nähdä peräkkäin. Välissä on onneksi muutaman tunnin tankkaustauko.

Idea ei Lahdessa ole uusi. Vuonna 1989 Pohjantähti esitettiin yli viisituntisena järkäleenä, jonka väliajalla tarjoiltiin ruokaa. Itse kyllä katson mieluummin puolikkaat puolikkaina. Samaa mieltä oli huonetovei, joka jo malttamattomasti odottaa kakkososaa. Siinä välissä aion raahata hänet katsomaan Louhimiehen Tuntematonta. Saa nähdä, kääntyykö Edvin haudassaan vai lähteekö hunetoveri kesken pois. Epäilen, koska nyt pohjana on ollut Linnan Sotaromaani ja sen verran stydia tavaraa Louhimies loistavine näytteljöineen on ennakkotrailerien mukaan tehnyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset