marjakrons

Westerberg teki juuri sopivan näytelmän Espooseen

  • Rundman, Kataja ja Aho, eikä tarvita kuin sanat.
    Rundman, Kataja ja Aho, eikä tarvita kuin sanat.

Ihanaa! Sopivan kokoinen (2 tuntia 20 minuuttia) näytelmä, jossa sana on valttia eikä kikkailla hysteerisesti pyörivällä estradilla.

Kysymys on nyt Paavo Westerbergin kantaesityksestä Seuraavat 500 vuotta Espoon kaupunginteatterissa. Osansa varmaan on myös näytelmän dramaturgilla Jukka Viikilällä.   Tämä minulle sopiva näytelmä rajautuu tiukasti neliönäyttämöön, jota tehostetaan ankarasti sijoitetuilla ledvaloviivoilla lattiassa, heijasteilla seinissä ja yllätyksellisillä pimeän hetkillä. Lavastuksesta ja pukusuunnittelusta on vastannut Markus Tsokkinen, valosuunnittelusta Ville Seppänen, ilmeisen toimiva työpari.

Laatunäyttelijät (Carl-Kristian Rundman, Ria Kataja ja Eero Aho) mittailevat lattiaa ja istuvat välillä tuoleillaan (itse asiassa suurin istumisurakka on Rundmanilla, joka Rodinin Ajattelijan tapaan saa kökötellä penkissään kunnes katsomo täyttyy).

Kaiken keskiössä on sana ja miten se sanotaan. Löyhänä lähtökohtana viitataan Lutheriin ja Raamatunkäännöksen tahattomaan tai tahalliseen virheeseen ”Vain uskosta pelastut”. Eli viimeiset 500 vuotta tässä on sitten yritetty oman tahdon armoilla ansaita pelastus. Se tuskin on näytelmän perimmäinen ajatus vaan pikemminkin yksi mantroista? Jokainen lause uppoaa kuulijaansa merkityksellisenä ja herättää sielunsisäisiä ajatuksia.

Westerbergin näytelmä on myös kekseliäs trilleri. Mysteeriä ratkotaan, mutta syyllisyyden taakka ei oikein kenellekään kelpaa. Sattumalta luin vastikään uuden ruotsalaislupauksen Mattias Edvardssonin dekkarin Melkein tosi tarina, ja löysin ihmeekseni paljon yhtymäkohtia. Siinäkin ihminen haikailee vaihtoehtoja, rohkeutta ja rakkautta. Mutta kukapa ei niitä haikailisi. Elämätön elämä on huono testamentti kuolinvuoteella.

Espoo muuten aikoo julistautua kolmekieliseksi kunnaksi. Kaupunginteatteri on sitä jo nyt. Syksyn mittaan esityksiä on molemmilla kotimaisilla, englanniksi ja lisäksi Turun murteella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset