marjakrons

MÄÄKI TURUS 1/2017

  • Tom of Finlandin mies uhoaa maksuliinisuutta hyvin tehdyn käsiohjelman kannessa.
    Tom of Finlandin mies uhoaa maksuliinisuutta hyvin tehdyn käsiohjelman kannessa.

 

Tomppa rulettaa Turussa

Tom of Finland on tosissaan omittu Turkuun, vaikka Kaarinan puolella vuonna 1920 syntyikin ja nuoruutensa eleli – eikä koskaan enää aikamiehenä muuttanut takaisin. No, oppikoulu oli sentään TSYK, herrasväen lasten koulu.

Luutnantti-sotaveteraani jäi Helsinkiin ja koki itsensä alkujaan muusikoksi. Isähän oli Nummenpakan monitoimimies, opettaja Edvin Laaksonen, myös tunnettu musiikkimies: turkulaisen sekakuoro Kulkusten perustaja, joka toisinaan sunnuntaiaamuisin tuurasi kanttoriakin – kanttori kun mykän filmin aikaan elokuvasäestäjänä saattoi lauantaisin siirtyä viihteelle pitemmän kaavan mukaan. Olen aikoinaan 1980-luvulla tehnyt Edvin Laaksosesta Turku-seuran toimeksiannosta minielämäkerran, mutta haastattelemani sukulaiset karttoivat kertomasta Toukosta. Lisäsensuuria tuli toimituskunnalta: Tom of Finland ei ollut vielä turkulaisten silmissä maailmankuulu, saati mediaseksikäs, vaikka elettiin vuotta 1982, jolloin homoseksualismi oli jo aikuisten kesken sallittua, mutta vielä ilmeisesti piikki vanhoillisten lihassa.

Nyt Laaksosten opettajapariskunnan isännöimästä Ristimäen koulutalosta on tullut kahden perheen koti Museoviraston suojeluksessa. Kun talon alakerrassa kerran on omistajiensa mukaan ylimääräistä tilaa, voisi sinne vallan mainiosti perustaa Tomppa-keskuksen. Vai tuliko Turku jälkijunassa, kun myi lyhytnäköisesti arvotalon yksityisille rakentajille Touko Laaksosen vielä eläessä? Legendathan kruunaa yleensä vasta kuolema…

Nyt Wäinö Aaltosen Museon ylägalleriassa on intiimi, lämminhenkinen näyttely  Touko Laaksonen – Tom of Finland. Musiikista ja miehistä. Näyttely avaa ulkopaikkakuntalaisellekin Touko Laaksosen elämänvaiheita ennen ja jälkeen maailmankuulun nimimerkin syntyä. Pieni ja tunnelmallinen näyttely käy hienoa dialogia Turun Logomossa kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 järjestetyn komean taidenäyttelyn sekä vastikään Helsingin Taidehallissa esillä olleen Tom of Finland -kavalkadin kanssa.

---------

Ja kun Turussa ja Touko Laaksosen jäljillä ollaan, piti tietysti mennä katsomaan Turun Kaupunginteatterin komea musikaali Tom of Finland. Tuomas Parkkinen on kirjoittanut näytelmän aika tavanomaisesti, noudatellen yleisesti tunnettuja elämäkertoja. Ristimäen kansakoululla piirrelleestä pikkupojasta tulee menestystaiteilija New Yorkiin ja Kaliforniaan, jonka kotoinen korkein kunnianosoitus oli Puupää-hattu 1990.

Siksi onkin mielenkiintoista verrata Parkkisen musikaalia muutaman viikon päästä ensi-iltaan tulevaan Dome Karukosken elokuvaan, joka kertoo aikuisesta, sodankäyneestä veteraanista Toukosta ja ilmeisesti trailerien perusteella ainakin paneutuu taiteilijuuteen ja siihen liittyvään tragediaan.

Mutta Turussa otetaan ilo irti kuin parhaassa revyyssä. Jussi Vahvaselän ja Jori Sjöroosin iskelmävetoinen musiikki tempaa mukaansa, ja vaatii samalla melkoisesti laulajilta. Ilahduttavaa siis, että pääosissa esiintyvät osaavat Olli Rahkonen (Touko) ja Anna Victoria Eriksson (Kaija). Orkesteri pelaa kulissien syövereissä ja hyvä niin: tarina kulki niin vahvasti laulujen sanoituksissa, että päälle käyvämpi orkestrointi olisi pilannut elämyksen.

Myös ohjaaja Reija Wäreen koreografia toimii. Pimennetyn kaupungin tango vie mennessään, ja kun paidattomat tukkilaiset tuloo, on pakko nauraa täyttä kurkkua. Glad to be gay -loppunumerossa koko näyttelijäkaarti saa näyttää taitonsa sikspäkkeineen tai jenkkakahvoineen, mitä nyt kelläkin sattuu olemaan. Oikeassa elämässähän jokainen vartalo on kaunis. Touko Laaksonenkin teki miehelle saman kuin Mattelin Barbie naiselle. Loi haaveita ja illuusioita.

Sen enempää musikaalista paljastamatta jumalainen loppukevennyskin toimii. Timangina säteili tietysti Tom of Finland -ikoni Kake, Hunks-tanssija Ville Erola, joka sivumennen sanoen voisi antaa muulle esiintyjäkaartille vinkkejä solariumeista tai suositella säteilypelkoisille vaikka vanhaa kunnon kastanjavettä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Helsingin yliopiston alumniyhdistys järjestää ennen Tom of Finland elokuvan ensi-iltaa alumneille oman näytöksen. Nyt tuntuu, että sinne pitäisi mennä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä olen vieraillut tuolla Ristimäen koulussa joskus 10 vuotta sitten. Aika jännä paikka. Pari luokkahuonetta oli yhdistetty todella isoksi tilaksi, kuten TS:n jutun kuvassa näkyy. Silloiset omistajat olivat molemmat arkkitehtejä, mutta taisivat jo silloin olla eläkkeellä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos, kiinnostava linkki ja mielettömän hieno projekti nuorilla. Rohkeita ovat.

Tämän blogin suosituimmat