marjakrons

80 on uusi 60

Näyttelijä Seela Sella  viettää 80-vuotisjuhliaan koko kevään.

Voi rakkaat siskot, kyllä nyt töytyy mennä omin silmin todistamaan, miten 80 on uusi 60. Puhun nyt Seela Sellasta, jonka hyvällä tuurilla saa bongattua kevään mittaan vähän siellä sun täällä pitkin Suomea.

Seela Sellan esittämä monologinäytelmä Pieni eläin  ja synttärijuhlallisuudet käynnistyivät Suomen Kansallisteatterista tammikuun alussa. Nyt vuorossa on siis muu Suomi eli laaja kiertue. On Kuopiota, Tamperetta, Varkautta, Mikkeliä ja monia muita kaupunkeja.

Monologin Pieni eläin takana taiteilijapari Kari Paukkunen-Leena Tamminen, Paukkunen ohjaajana, Tamminen käsikirjoittajana. Tuottajana on Kulttuurikone, jonka käsialaa ovat Seela Sellan aikaisemmatkin monologit, mm. Seela Sella seisaallaan  ja Ottaa sydämestä, Seela Sella!

Teksti sinällään on tärkeä puheenvuoro luonnon puolesta. Puiden halaajana ja ainakin mukamas viherpiipertäjänä monologiin on helppo samastua.  Teksti on myös juuri tilaus tälle ajalle: puuta ja metsää on ruvettu taas arvostamaan – näkeehän sen jo pörssikursseista. Ja metsäteollisuus on kivunnut koneiden ja metallin ohi takaisin Suomen suurimmaksi teollisuudenhaaraksi. Kehitys kehittyy eli tämähän menee kuin kansakoulussa – meidän ja Seelan aikaan.

Samaa aihetta, metsän mekitystä, käsitellään myös harkiten tehdyssä käsiohjelmassa. Teksteissä muistutetaan, miten avohakkuiden tilalle tarvitaan oikeita metsiä ja  metsän eläimiltä voi oppia paljon. Pisimälle menee optimismissaan arkkitehti-professori Sami Rintala, joka uskoo tulevaisuudessa metsille tapahtuvan myös intertekstuaalista arvonnousua: hän uskoo uuden metsän arkkiehtuuriin todelliseen demokratian tilana. Trumpistien ja muiden valtaapitävien harteille jää tietysti, onko paluu Onnelaan mahdollista.  Toivottavasti on.

Seela Sella on esityksessään täydessä iskussa. Martti Aihan nerokas lavastus on pieni kontti jonka sisältä aukeaa satumaa, eli passeli kiertueelle. Käsikirjoitus on turhankin yksioikoinen, mutta se korvaa Seela Sellan magia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen Seela Sellan monologin nähnyt vuosia sitten Lauttasaaressa ravintola Pianossa. Oli upea esitys. Nyt esille tuomasi aihekin kiinnostaa kovasti. Seela Sella on terävä ja hauska ja viihdyttävä, kaikkea samalla kertaa. Ikä ei paina, vaan tuo oman hienon lisäpiirteen.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Seela Sella on aivan hurmmava ja ihana tyyppi!

Tämän blogin suosituimmat