marjakrons

Kaikki isästäni eli Taju Pengerkadulla

  • Ursula Salo tekee tajuttoman hienon roolisuorituksen. Kuva: Henrik Schütt
    Ursula Salo tekee tajuttoman hienon roolisuorituksen. Kuva: Henrik Schütt

Kaikki isästäni eli Taju Pengerkadulla

 

                                Helsingin Kaupunginteatterin väliaikainen ”pieni näyttämö” eli Pengerkatu tarjoaa harvinaisen herkun.

 Aikuiset naiset ovat tehneet hienon näytelmän naisesta, josta ei ikinä tullut aikuista. Nainen oli Taju Sallinen, tunnetumpi kirjalijanimellä Irja Salla. Tuntuu, että ohjaaja Laura Jäntti ja kirjoittaja Liisa Urpelainen peilaavat omia erilaisia tytär-isä –suhteita. Molemmat ovat käsiohjelman mukaan isäsuhteissaan onnekkaita, mitä Taju-parka ei ollut, vaikka viimeiseksi teokseksi jäikin isän siloiteltu elämänkerta.

 Onneksi  näytelmä paljastaa toisenlaisen Tyko Sallisen: itsekeskeisen, maanisen diktaattorin, joka Santeri Kinnusen väkevällä Sturm und Drangilla manipuloi läheisiään kuin shakinpelaaja nappuloitaan. Iida Kuningas, Rauno Ahonen ja Antti Lang tekevät taitavasti toistakymmentä tarinaa tukevaa sivuroolia. Upein kaikista on Ursula Salo, tajuton Taju. Lahjakkaan lapsen traaginen sairaskertomus siirtyy katsojan iholle. Suorituksen tekee vielä hienommaksi se ammattitaito, jolla Salo ehkä sivuuttaa oman henkilökohtaisen surunsa. Vai kenties hän näyttelijänä prosessoi sitäkin? Megakiitos Salolle täysipainoisesta työstä. Eli kuten ennen teatteriarvostelut lopetettiin: "aplodit olivat kelpoisat ja kukkasato runsas."

 Elämyksen jälkeen jää pakosta miettimään, miten paljon lapsuuden traumat saattavatkaan haavoittaa herkkää tytönsielua ja miten rajut sotakokemukset pommitusten keskellä piirtävät ikuiset poltinmerkit sieluun – senhän me suurten ikäluokkien lapset saimme kotona totisesti kokea.  Siinä heikompi murtuu. Niin kävi myös Taju Salliselle, joka vietti viimeiset elinvuotensa Nikkilän mielisairaalassa harhojensa ha haaveidensa vankina.

Käsiohjelmassa on uhrattu monta sivua tekijöiden isämuistoille, kun katsoja olisi kaivannut vielä enemmän faktatietoa esimerkiksi Sallisista, marras- ja lokakuunryhmäläisistä tai  1950- ja 60-luvun mielisairaanhoidosta. No, onhan meillä sentään onneksi herra Google.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Tämän blogin suosituimmat