marjakrons

Rokkii, rauhaa, rakkautta Turus

  • Maria Lund hurmaa Turus
    Maria Lund hurmaa Turus

Terveissi taas Turust.

Taas piti mennä ku siäl, mun vanhas kotikaupunkis, oli se ruisrokki. Mää pruukkaan käyrä siäl keskimäärin kerran kymmenes vuares eli tämä oli sit jo viires kerta.  Ja miäs on jo sen ikänen, et pääsi 70+ -rannekkeel komiaste Martinsillan piälest vesibussil perille. Annetti paatis viäl enerkiajuoma föli eikä mikkä maksanu mittä. Peril olis viäl voinu kerätä tyhji panttipurkei, viärä lähikauppa ja tianata ainakin jonkun gettolätyn verran. Ko sitä etnist mössöruakka siäl oli niin pal tarjol ja tiätty piti syärä et jaksoi kuunnella ja aisti atmosfääri.

En tiärä, mitä miältä se mun miäs loppujen lopuks vaik tost Michael Monroest oli, mut mää kyl hänest pirin. Ja me molemat fanitetti vallan kauhiast sitä Patti Smithii, sen takia me oikeastas menttinki. Jessus, mikä ääni viäl 69-vuatiaana ja jutut ko nuarel maailmanparantajal. Ne oliki jonottanu Sammakon Kirjakaupas aamuneljäst asti makupussitte kans et saivat omistuskirjoituksen. Mää ne kaik kolme suamennettu kirja olen lukenut ja joku on jäljel viäl hyllyssäki. Olsin mää kyl voinut sen Mapplethorpest kertovan viäl osta itelleni vaik nimipäivälahjaks jos olsin aikukiälel saanu. Mut en viittiny nousta ylös, kun oli hyvä peti ja aamiainen Birgittalaisnunnien viaraskoris.  Siäl mää olen pruukannu yäppy ennenkin, on tarppeks vaatimatont ja rauhallist  keskel kaupunkki. Siäl mun isävainajanikin asu pari kuukaut, oli paos hissiremontti kun ei se 95-vuatiaana enää päässy ravama portait kuurentte kerrokse. Ne on niinpal ihani ihmissi ne nunnat, lähettivät joulukortei ja viäl osanottokortin kun isä melkke 99-vuotiaana otti ja kuali.

----------------

Valtavan hyvin tohon majapaikan tunnelmasse sopi myäs, et käytti kesätiatteris Samppalinnas. Ku se oli se Nunnia ja konnia, misä Maria Lund saa laulaa kova ja korkialt. Turkulaisten kannattaisis pitää isomppa äänt, kun tämä vallan mainio näytelmä on Broadway-näytelmän  pohjoismaine kantaesitys ja koko maailmas kantaesitys ulkoilmateatteris. Ne kun muista elokuvan, tiätä kyl, että on pelleily ja hullumaist hassuttelu vaik kui.  Heikki Sankari, Samppalinnan nykyne sialu, on sen ohjannu, sovittanu ja osittain kääntänykki, eikä see hassummin ollukka tehty (tätä suuremppa kehu ei turkulainen koska anna).

 Osas se Lundin tyttö näytelläkki, temperamentti sil on ainakin yhtä paljo ku äirilläs. Turkulaiset kuulemma suhtautusivat ens alkku vähä epäileväste Mariaan, (kun ei see ol mittä teatterikoulujakka ehtiny käyrä, ja Turus piräsis oleman ainakin maisterinseppele tai mialummin tohtorinhattu pääs et siäl jottai olis) mut nyt ne kyl on sen jo hyväksyny ja tykkäävät kovin.

Ja koko seurue on vallan hiano, esimerkiks komiaääninen mut suloinen noviisilikka Pauliina Saarinen, kolean oloinen abbedissa Satu Paavola ja komeljanttarinunnat, vaik toi Tuija Piepponen ja sit tiätty Annamaria Karhulahti, monen musikaalin ammattilaine. Kropaltas se on Wagner-tyyppinen niin et se on omias just komedienneks vaik mihi. Toivottavasten ne on kiinnittäny sen myäs ens kesäks, silloin siäl onkin peräti kaks näytelmää: musiikkikomedia ja Heli Laaksosen suvikomedia, jota mainostetta jo Suomen satavuotistunnuksel. Näytelmä kertoo suurist ikäluakist, niin et ei ne kyl ihan satavuatiait ole, mut sinne päin menos kumminkin. Katota sit ens kesänä.

-------

Ja lopuksi kehotus selkosuomeksi: Matkalla kesäteatteriin kannattaa varata aikaa myös pistäytymiselle Wäinö Aaltosen Museoon. Siellä on näyttely Mansikkapaikka, nostalgiapljäys kerrassaan. Näyttelyyn on liitetty myös  Spotify ja Youtube –soittolistat. Jan-Erik Anderssonin installaatio In the White Room on huima.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Oi että Sä oot nätti!!!!

Henry

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Hieno kuvaus kesäisestä Turusta. Espoolaisena hieman joutuu keskittymään, jotta ymmärtää murteen. Olen kyllä harjoitellut ymmärtämistä Facebook-ryhmässä Tämmöttis ennen ja nyt Turuss, jonkalaiselle ryhmälle olisi kysyntää myös Espoossa. Espookin on kovin vanha paikkakunta, mutta on tässä Helsingin kainalossa kuin läpikulkupaikka monine vanhoine paikkoineen, jotka toivoisi säilyvän kehittyvässä kaupungissa.

Elävää kieltä ja kuvausta, kiitos!

Tämän blogin suosituimmat