marjakrons

Tamara elää Turun legendana

  • Hostikka, Arasola, Tarvainen ja Klas rakentavat musiikkidraaman.
    Hostikka, Arasola, Tarvainen ja Klas rakentavat musiikkidraaman.

Legenda Tamarast ei kuale koskka  Turus.

Terveissi Turuust. Oli pakko mennä kattoma Kaupunkinteatterisse sitä Tamara-musiikkinäytelmää, kun sitä niinpal on kehuttu. Sali olikin täys ja aploodit komiat. Vaik mää kyl olin ainoa, joka huuteli bravo, brava ja bravi  – mut mää en olekka syntyperäinen turkulaine.

Eikä se siis huano ollu, ei ollenkka. Neljä eri-ikäist flikka, ihan ammattitaitoissi kaik, esittivä siin koko Tamaran elinkaaren. No, vähän ne oli elämänkertta oikonu, ei Tammen Taistoska puhuttu mittä, mut sen sua taiteellisel vapaurel.

Ja sit ne aula ripustetut krekkalat, Tamaran esitys- ja juhlakostyymit eri vuasilt ja kaik kihla- ja vihkisormukset, herra jumala, siin vast oli krumeluuri ja krimskramssu.  Pehmensi ihan ankeleekin  sopivast fuajeeta esittävää betonibunkkeria.

----

Mutta jos siirrytään selkokielelle, että ulkoturkulaiset kaverinikin ymmärtävät:  hyvä, ammattitaitoinen produktio, vaikka yksi asia jäi jurppimaan. Se, että tämmöinen musiikiltaan ja koreografialtaan upea esitys täytyy viedä läpi vaatimattomissa kulisseissa  - ei neljä kristallikruunua ja muutama liikkuva lava vielä luo illuusiota rakastetusta operettidiivasta.

Mutta minkäs teet, vaikutelmaksi jäi lähinnä väistötiloissa esitetty kiertueteatteri peruskorjattavaa teatteria odotellessa. Tamarasta kertova musiikkinäytelmä olisi ansainnut oikean teatterin glamouria ja akustiikkaa – vaikka Kapellimestarai Jussi Vahvaselän kymmenhenkinen orkesteri loisti parvelta kuin Wienissä ikään.

Sofia Arasola  on nimi, jonka toivoisi näkyvän vielä kauan ja maanlaajuisesti: tekijöitä, jotka osaavat näytellä, laulaa ja tanssia yhtä aikaa vaivattomasti, on meillä turhan harvassa. Sofiassa oli suloista diivanalkua ja juuri sitä vetovoimaa kuin Tamarassakin anno dazumal. Angelika Klasin Tamara replikoi joskus vähän virolaistaustaisesti ja näytteli vakavasti, mutta lauloi tietysti hienosti koulutettuna sopraanona. Operetti on hallussa. Ja mikä oli laulaessa, kun partnerina, Alexandruna, lauloi tenori Juha Hostikka. Varmaan Suomen lounaisrannikko kiittää, ettei Dallapé ole vienyt miestä tykkänään.

Vahvin Tamara oli tietysti Kirsi Tarvainen. Mikä sisäistetty sielukkuus, kun tiensä päähän kulkenut diiva tekee tiliä elämästään terapeutilleen, puolisolleen ja yleisölle. Tarvainenhan on aina todellinen helmi muun ammattitaitoisen ensemblen joukossa.  Niin että sinne vain, jos onnistuu verrattain pieneen saliin lippuja saamaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos arviosta, myös tuosta turunkielisestä osasta. Tälle kaipaan suomennosta :)

"Pehmensi ihan ankeleekin sopivast fuajeeta esittävää betonibunkkeria."

Tsekkasin juuri Youtubea Tamara Lund -haulla ja totesin, että kyllä kappaleita löytyy. Aika paljon on häntä tuotakin kautta kuunneltu: https://www.youtube.com/results?search_query=tamar...

markku palonen

Asuin käsityöläiskatu 9:ssä Turussa.Tamara Lundin isällä oli leipomo numerossa 11.Katu oli avattu muistaakseni joskus 1883 ,vuosi oli hakattu 9:n asuintalon peruskalliioon
Aina kun halkokuorma tuotiin Lundin leipomon Käsityölaiskatu 11:n pihalle,mentiin kaverin kanssa niitä kärräämään sisälle Leipomoon.Tästä työstä saimme aina joko pullalentit tai pehmeitä sämpylöitä palkaksi.

Tämä käsityöläiskatu 11 oli Kulmalan meijerin omistajan asuin aluetta, jota hallitsi silloinen valion kilpailija Turussa.Kauppias Kulmala oli vanhempi herrasmies joka oli arvonsa tunteva herra.
Kauppias Kulmala oli kerran kauppatorilla iltamyöhäisellä joskus 50 luvulla ja poliisin jalkapartio tuli häntä hätistämään pois, että menes ukko kotiis täältä maleksimasta.
Kauppias oli vastannut,hän on Turun suurempia veronmaksajia, joten hän saa liikkua kaupungilla missä tahtoo.No,polliisit ottivat kauppiasta käsipuolesta kiinni ja vähän kolhivat ja veivät Puistokadun poliisiasemalle,Kauppias totesi että aamulla kyllä tunnette minut.Aamu valkeni ja kauppias otti yhteryttä poikaansa joka oli varatuomari,Tästä ei sen jäklkeen puhuttu muuta kuin huhuna Turun tienoilla.

Käsityöläiskadulla asui myös Heimo Hietarinta joka ajoi Curt Lincolin kanssa kilpaa eläintarhan ajoissa formula 3:ssa,voittaen silloin tällöin.

Käsityöläiskadun numerossa 7 oli Fisserin rakennuttama kerrostalo josta Fisher hakkautti lattiavalut pois jos hänen pallokokeessa pallo vieri lattialla itsekseen.Tarkka Mies.

Hesburkerin Hessu asui nurkan takana Puutarhankadulla ja pyöri myös poikien kanssa maisemissa.

Tämän blogin suosituimmat