marjakrons

Onnellisuutta puidaan Kansallisteatterissa purevasti

 

Onnellisesti teatterissa

 

Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä esitettävä Martin Crumpin Onnellisuuden tasavalta on saanut niin hienot arvostelut, että pakkohan sitä oli mennä katsomaan. En arvostele, mutta arvioin, tällä kertaa taas keskustelukumppanina Pola Ivanka, esitystaiteen armoitettu ammattilainen jo neljännesvuosisadan. Absurdia lähentelevä näytelmä, mutta myös ikävästi todentuntuinen aikalaisanalyysi kyllä hauskutti meitä.

Onko näytelmän ensimmäinen osa, Perheen tuho, leskiluokan kirjallinen ruumiinavaus? Ehei, kyllä tämä ensimmäisen näytöksen perhe oli sitä paremmin toimeentulevaa, henkisesti kurjistuvaa yhteiskuntaluokkaa mitättömine sisäpiiriongelmineen.

Näin siis ensimmäisessä näytöksessä. Toinen näytös, Viisi keskeistä yksilönvapautta  oli toista maata. Pseudotraumoja terapoidaan henkeä salpaavalla vauhdilla. Minä-minä-minä syöksykierre on valmis ja pitää otteessaan. Satiiriset, hienot laulut (Timo Muurisen käsialaa) armahtavat katsojan ja antavat tilaa hengähtää läpi koko näytelmän. Samalla voi vaikka miettiä näytelmän moraalista ja älyllistä sanomaa. On, on sitä ja paljon.

Kun tiimi on Suomen paras, on yksilösuorituksia turha ylistellä sen kummemmin. Olen pitänyt kaikista näkemistäni Minna Leinon ohjauksista. Niin nytkin. Vain kolmas näytös jäi askarruttamaan ilmaan roikkuvana. Mutta se kai tarvittiin Dante-vertauksena: jos perhe oli helvetti, ja yksilönvapauksien liioittelu kiirastulta, tuntui lopun auvoinen paratiisi, uusi elämä, meistä vähän päälle liimatulta. Karu lavastus (Kati Lukka) toimi mainiosti, samoin valot (Ville Toikka). Mikityksestä emme enää jaksaneet pultteja ottaa, hyvä kun kuului kunnolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Olet kaunis, älykäs ja upea nainen. 'Myös minä' hukuin lapsena kylpyammeeseen Oulun lääninsairaalassa

Tämän blogin suosituimmat