marjakrons

Teatterissa: Maja på svenska

 

Teatterissa Maija on Turussa hauskempi 

-Stormskärs Maja i ÅST, myös pakkoruotsia vastustaville

Viikko sitten arvelin, että Turun Ruotsalaiseen Teatteriin on tehty melko erilainen Myrskyluodon Maija kuin perinteinen spektaakkeli Lahden tapaan.

Kyllä ja ei. Turun Ruotsalaisessa Teatterissa laulunumerot ja dramatisointi ovat ennallaan niin kuin ne ovat kymmenissä tätä ennen esitetyissä Myrskyluodon versioissa esitetty. Muu ei sitten olekaan ennallaan, onneksi.

Kun näyttämötilaa on vähän, ei perinteiseen rekvisiitalla koristeltuun kuvaelmakavalkadiin ole mahdollisuuksia. Ohjaaja Jakob Höglund on löytänyt vanhalle viinille uuden, fyysisemmän, tyylitellyn ja huumorilla höystetyn astian.  Peruselementtejä ovat vesi, jota roiskutellaankin yllin kyllin, sekä luonnon puhe sumu- ja tuulikoneineen ja myrskypelteineen. Hauskaa, että kaikki tykötarpeet näytetään katsojan iloksi.

Lavastaja Sven Haraldsson on tietoisesti rakentanut ”köyhän miehen teatteria” olkipaaleilla aalloista purjeiksi muuntuvilla pakkausmuoviverhoilla. Pelkistetty lavastus on haaste yleisölle – mutta hei, tässähän oma ajattelu saa tilaa, löytyy uusia oivalluksia ja ankara luonnonvoimien armoilla eläminen todentuu.

Nyt pieni, napakasti laulava kuoro sekä tanssijat mahtuvat temppuilemaan – välillä jopa ripaskan malliin, minkä vapauden ohjaaja-koreografille mieluusti suo, näin liikunnassa on hulvatonta potkua. Viisihenkinen, ketterästi näyttämökuvien mukaan liikkuva orkesteri soittaa urkuharmonia, kitaraa, kontrabassoa, kannelta ja viulua. Musiikki kuuluu tarpeeksi voimallisena hienojen solisti- ja kuorokohtausten kärsimättä.

Emma Klingenberg on loisteliaasti laulava Maija, Elmer Bäck karismaattinen, verevä Janne ja koko ensemble näyttää olevan täysillä mukana. Pastorin ja hänen rouvansa (Lasse Fagerström ja Monica Nyman) suhteessa on draaman tekemisen makua.

Katsomossa pärjää pakkoruotsilla. Vaikka sitäkään ei tarvita, kun hyvä suomennostekstiys on nenän edessä. Jos tekstejä haluaa seurata samalla kuin esitystä, kannattaa varata paikka parvelta, niin säästyy niskakivuilta. Jos teatterista annettaisiiin tähtiä elokuvien tapaan, tämä saisi neljä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Svenskanissa Helsingissä voi lainata laitetta, jossa on suomenkieliset käännökset esityksiin. Näin sellaisen muutamalla, jotka olivat tulleet katsomaan Mamma Miaa. Hyvä niin, jos ei alkuperäistä kieltä osaa, mutta haluaa silti osallistua. Keinot on monet.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Hyvä kirjoitus. Teimme blogista pienen pätkän myös Uuden Suomen uutispuolelle.

http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/114348-teatteria...

t. Linda / US

Tämän blogin suosituimmat