marjakrons

Puumalainen Willensaunassa

 

Viehättävä Puumalainen

  • Tää on nyt näköjään pertsaa, perusteatteria, tuumi teatteriystäväni Pola Ivanka, jonka vein katsomaan Suomen Kansallisteatterin Willensaunaan Pasi Lampelan uutuusnäytelmää Kun olet minun.

Näytelmä on lanseerattu ”intensiivisenä ihmissuhdedraamana”. Pois lähtiessämme olimme molemmat sitä mieltä, että Lampela on taas onnistunut niin kirjoittajana kuin ohjaajana. Arkinen, puhki purtu teema avautuu kiinnostavasti kuin hyvä jännitysnäytelmä. Kelloa ei tee mieli vilkuilla. Loppuratkaisulta kyllä rehellisesti sanoen odotin tehokkaampaa gagia, jekkua. Nyt jäätiin elegantiksi establishmentin odotusten mukaan leijumaan ilmaan.

Entä näytelmän juoni? Saippuaoopperaa, mutta syvällisesti. Hyvinvoiva nelikymppinen Marjo (Sari Puumalainen), opettaja-äiti ja majurin rouva hörhöilee kesäyössä mökillä. Naiivi Marjo sekoaa ihmissuhteen takia, joka ei vielä edes ole alkanutkaan. Vastapoolina on rääväsuu sinkkuystävätär Virve (Katariina Kaitue). Aviomiehestä (Esa-Matti Long) kuoriutuu ennen pitkää tosi jätkä, johon Marjo on kyllästynyt ja ripustautuu ohikiitävään sankariin Tuomakseen (Timo Tuominen), jolla on Menneisyys raitistuneena alkoholistina ja linnakundina.

Olimme molemmat sitä mieltä, että ilta oli Sari Puumalaisen. Näin tehokasta materiaalia hän ei ole sitten Nenäpäivän saanut eteensä. Puumalaisen Marjo on hyväuskoinen, rakkautta janoava, pumpulipussissa kasvanut keski-ikää lähestyvä nainen, jolla on paljon elämätöntä elämää – omavalintaisesti. Säälittävää ja koskettavaa. Tai sitten ymmärsin Sari Puumalaisen väärin.

Saa nähdä, mitä mieltä kriitikot ovat oikeasti. Meille perusteatteri, piristävästi perinteisesti mikittämättömänä, kelpasi. Eri asia sitten, kelpaako se muulle ikääntyneemmälle teatteriyleisölle. Mikittäminen ja tv-esiintymiset ovat on tappaneet ilmiön nimeltä ”Bühnensprache” Harva näyttelijä enää osaa kuiskata niin että se kuuluu takapenkkiin. No, nämä osasivat.

Pasi Lampela:Nyt kun olet minun Kansallisteatterin Willensaunassa lähes koko syyskauden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat