marjakrons

Oopperaelämys Köpiksessä

Huikea oopperaelämys

Kööpenhaminassa

 

Kööpenhaminassa  voi nyt nauttia ainutlaatuisen oopperaelämyksen.

Kuninkaallinen teatteri esittää uudessa Operaen-oopperatalossa George Gershwinin Porgy ja Bess –oopperan huhti-toukokuussa, lähes perättäisinä päivinä peräti 30 kertaa.

Syy tiukkaan tahtiin on, että vaikka tuotantokoneisto ja talo pyörivät kuukausipalkalla, vierailevat laulajat kuoroa myöten tulevat New Yorkista.

Kööpenhaminaan on saatu maailman parhaat afroamerikkalaiset laulajavoimat eli Opera Noire of New York, jonka laulajia on kuultu Milanon la Scalasta Metiin.

En tähän mennessä ole nähnyt enkä kuullut yhtä vaikuttavaa esitystä. Kun asialla ovat oikeat afroamerikkalaiset, kuoro svengaa mahtavine takapuolineen ja tansseissa on viidakon jytkettä. Puhumattakaan solisteista, jotka todella ovat huippuluokan laulajia. Keskeisissä rooleissa on kaksoismiehitys, ja näin version, jossa Porgyna lauloi Kenneth Overton ja Bessinä Lisa Daltrius. Kovimmat brava-huudot keräsi kuitenkin Serenan roolissa laulava mezzosopraano Sabrina Elayne Carter, jonka kypsä ääni ja vakuuttava olemus menevät ihon alle. Hienot solistit tuntuivat inspiroivan myös Kuninkaallisen orkesterin Garshwin-soundeihin.

Suosittelen piipahtamaan Kööpenhaminassa ennen äitienpäivää – viimeinen oikeasti täysinmusta Porgy ja Bess kuullaan lauantaina 10.5.

Myös Kööpenhaminan uusi oopperatalo Operaen on näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka. Yksi sen esikuvista lienee ollut oma talomme Töölönlahdella ja myöhäisempi seuraaja taas löytyy Oslosta. Marmoria ei Kööpenhaminasta löydy, joten siltäkin osin talo on järjestyksessä. Myös buffetin puoli on hoidettu tanskalaisittain eli iloisesti ja herkullisesti: ylimmän kerroksen näköalaravintolasta voi tilata viiden ruokalajin illallisen, josta kolme ensimmäistä nautitaan ennen esitystä ja kaksi viimeistä väliajalla. Hieno keksintö ja mahtavat herkut!

Oopperataloon pääsee jäämällä metrosta Christianshavnin pysäkillä, josta on bussiyhteys (numero 9). Yhtä hyvin puolentoista kilometrin matka kannattaa kävellä, koska samalla voi koukata Christianian kautta. Alueestahan on olemassa purku- ja siirtosuunnitelmia, joten nyt on korkea aika käydä omin silmin toteamassa, miten 1970-luvun Peter Panit elävät ja viettävät aikaansa nykyään. Ruusulankadun asumisyhteisön naapurina täytyy vain todeta, että Tanskanmaassa juuri nyt todellakaan ole mitään mätää – Christianiassa nimittäin hashiksen poltto ja kaupustelu ovat tätä nykyä kiellettyjä kovemmista huumeista puhumattakaan. Alueella on tiukka poliisipartiointi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset